Acemi Kampçının Mutfak Rehberi
- muhammet kaya
- 26 Nis 2022
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 8 May 2022

Heyecanlısınız. Belki de ilk defa doğayla gerçek anlamda başbaşa kalacaksınız. Her daraldığınızda derin bir nefes çekip ''abi çekip gidicem bi dağ başına, yakıcam ateşi tek başıma, oh misss!'' hayalinize çok az kaldı. Kamp macerası yola çıkmakla başlamaz. Özellikle yeni başlayanlar için planlama yapmak ve tüm olasılıkları öngörmek, çok daha rahat ve güvenli bir kamp yapma imkanı tanır. Acemi bir kampçıysanız öngörüde bulunmak ilk zamanlarda zor olabilir. O yüzden sizler için hazırladığımız, tecrübeyle sabit mutfak rehberine göz atabilirsiniz.
“Kamptan zevk almak için en kolay ve lezzetli şeyleri yapmaya gayret gösterin.”
Çantanızı hazırlarken önemli faktörlerden biri de kamp mutfağı malzemeleri olarak yanınıza ne almanız gerektiğidir. Kampçının çantasında olması gereken temel ekipmanlar dışında, tercihinize bağlı olarak bu ekipmanları artırabilirsiniz. Bunu belirlerken dikkat etmeniz gereken belli başlı hususlar şunlardır:
Bütçeniz
Tahmini kamp süreniz
Kamp yerinizin bulunacağı irtifa
Solo, grup ya da araçla gitmenize bağlı olarak taşıyabileceğiniz azami ağırlık
Kamp Mutfak Malzemeleri
Çantanızda mutlaka olması gereken kamp mutfak ekipmanları, ocak, tencere-tava, bardak-kupa, çatal-kaşık, çaydanlık, termos ve su kapları, gıda taşıma kapları, bulaşık ile alakalı yardımcı malzemeler ve temizlik malzemeleridir. Eğer kampta, patlıcan kebabı yapmayı ya da kuzu çevirmeyi planlamıyorsanız bu malzemeler ilk kamp deneyiminizde size yeterli gelecektir.
Piyasada her türlü kamp mutfak ekipmanını çok çeşitli materyallerde ve fiyatlarda bulabilirsiniz. Şimdi gelin bu malzemeleri tek tek inceleyelim.
Kamp Ocakları
Kamp denince çoğumuzun aklına ilk gelen, etrafı odunlarla çevrili, halka şeklinde dizilip şarkılar söylenen şirin bir kamp ateşidir ancak çoğu koşulda, zeminde ateş yakmak kolay olmayabilir. Üstelik tam söndürülmeyen kamp ateşleri özellikle ormanlık ve kuru alanlarda yangın çıkma ihtimalini artırabilir. Kampta konforlu bir ısınma ve pişirim sağlamak için çeşitli yakıt türlerini kullanabileceğiniz ocaklar bulunur.
Bknz:
Ateş kutuları
Benzin/Mazot ocakları
Gaz ocakları LPG/Bütan/Propan ocakları
Alkol/İspirto ocakları
Ateş Kutuları
En basit şekliyle odun mangalı mantığıyla çalışan ateş kutuları, paslanmaz çelik bir gövde üzerine oturan ve iç içe geçebilen parçalardan oluşur. Bulunduğunuz çevreden kolayca toplayacağınız küçük odun parçalarıyla hızlıca kullanılır hale gelen ateş kutularıyla beraber yanınıza pürmüz almayı da unutmayın. Bu son derece kompakt turbo ateş kutularıyla ısıtma ve orta çaplı pişirme işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Benzin/Mazot Ocakları
En yüksek ısı verimi sağlayan ocaklar benzin/mazot ocaklarıdır. Benzinin kolay tutuşabilen bir yakıt olması hem avantajlı hem de dezavantajlıdır. Bu yüzden kullanımı profesyonellik gerektirir. Özellikle 3.000 mt üzeri irtifalarda kurulan kamplarda ve kötü hava koşullarında sürekli bir yanma sağlayarak sinirlerinizin bozulmasını engeller. Ayrıca yine profesyonel kullanımlar için pek çok yakıtla birlikte çalışabilen multifuel ocaklar da mevcuttur. Benzin ve mazot, pişirme ekipmanlarında kararma ve ise sebep olabilir.
Gaz Ocakları
Bu ocaklarda, içerisinde sıkıştırılmış halde gaz bulunan kartuşlar vasıtasıyla ateş sağlanır. Gaz, kartuşların içinde bulunduğundan dökülme veya bir kaza oluşma ihtimali yoktur. Çakmaklı ve çakmaksız olarak ayrılan ocaklara bağlanan gaz kartuşları, 80 gramlık mini olanlarından, 450 gramlık olanlarına kadar ihtiyacınıza ve kamp süresine bağlı olarak çeşitli ebatlarda bulabilirsiniz. Ocaklar vidalı ve düz olarak da ayrılırlar. Kartuşunuzu alırken ocağınıza göre seçim yapmalısınız. Gazlı ocakların bir diğer çeşidi de portatif ocaklardır. Damak tadıma düşkünüm ben, vok tavamı alır yemeğimi de yaparım diyorsanız küçük bir mutfak ocağı görünüm ve fonksiyonundaki portatif ocaklara bakabilirsiniz.
Gaz ocaklarının yüksek irtifalarda azalan oksijen miktarına bağlı olarak verimliliği düşebilir. 2.000 m altı irtifalarda sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Eğer kamp alanınız aşırı soğuksa kartuşlarınızı kullanmadığınız zamanlarda üşümemeleri ve sonrasında yanmayarak size trip atmamaları için uyku tulumu gibi sıcak bir yerde saklamalısınız.
Alkol/İspirto Ocakları
Bir diğer ocak türü de çoğumuzun liseden aşina olduğu alkol/ispirto ocaklarıdır. Kurulum, kullanım kolaylığı ve sessiz çalışması ile gazlı ocaklarla beraber günübirlik kamplarınızda yeni kankiniz olabilir. Su kaynatma ve yemek ısıtma gibi küçük işlemlerde kullanabilirsiniz. Ancak rüzgarlı havalar için yanınıza rüzgar önleyici almanız gereklidir.
Mükemmel anlatmışsın bilgilerin doğrultusunda kamp yapma isteği beni çok heyecanlandırdı. tesekkur ederim